14 Şubat 2016 Pazar

      BİLİYOR MUSUNUZ?

Birçok yerde, sitede uzay ile ilgili bir konu araştırırken "Işık Yılı" tabirini  duymuşsunuzdur. Işık yılı tabiri bir zaman birimi değildir. Işık yılı uzaklık için kullanılan bir tabirdir. Işık yılı tabiri, uzaydaki yıldızılararası, galaksiler arası mesafeleri ölçmek için kullanılan bir terimdir. Çünkü, evrende mesafeler o kadar çok büyüktür ki, bu büyüklük bazen insan algı sınırlarını zorlayacak seviyededir. Uzayda yıldızlararası ve galaksilerarası mesafeleri ölçmek gerektiğinde, dünyada kullandığımız ölçme birimlerini kullanmak anlamsızlaşır. Bunun için artık ışık yılı tabirini kullanmamız gerekir. 

Işık yılı, ışığın bir yılda aldığı mesafeyi ifade eder. Işığın hızına baktığımızda ise saniyede 300.000 km'dir. Işık bir yılda yaklaşık 9.5 trilyon km yol kateder. Bu inanılmaz bir mesafedir. Daha kolay anlamamız için bu mesafeyi yuvarlarsak ışığın bir yılda aldığı yolu 10 trilyon km olarak ifade edelim. Öyleyse şu gezegen veya şu yıldız Dünya'dan 1 ışık yılı uzakta deniyorsa o gök cisminin bizden uzaklığı 10 trilyon km demeyle aynıdır. 4 ışık yılı uzakta demek 40 trilyon km, 20 ışık yılı uzakta demek 200 trilyon uzakta demekle hiçbir fark yoktur. Uzay çok büyük bir yer gibi geldi mi gözünüze? Öyleyse şunu söyleyelim. Andromeda Galaksisi bize 2.500.000 milyon ışık yılı uzaktadır. Bunu yukarıda yaptığımız gibi km'ye çevirsek insanın algı sınırlarını zorlayacak bir uzaklık çıkar. 

İkinci olarak şunu söyleyelim. Güneş ışınları Dünya'ya ulaşması için 8 dk geçmesi gerekli. O hâlde biz Güneş'in 8 dk önceki halini görüyoruz. Çünkü Güneş'i görmemiz için Güneş'ten çıkan ışınlar gözümüze ulaşması lazım. Bu ulaşması için gerek süre de 8 dk'dir. Bu olayı anladıysanız biraz ileri gidelim ve daha ilginç bilgiler verelim. Dünya'dan 10 ışık yılı uzaktaki örneğin A gezegeni bize 100 trilyon km uzaktadır. Yani ışık bizden çıktıktan sonra A gezegenine ulaşması için 100 trilyon yol alması gerek. Bu yoluda ışık kendi hızından dolayı 10 yılda kateder. Daha açıklayıcı söylemek gerekirse. Şu an 2016 yılındayız. Bizden çıkan ışıklar A gezegenine ulaşması için 10 yıl geçmesi gerek. Bizden 2016 yılında çıkan ışıklar A gezegenine biz 2026 yılına vardığımızda ulaşbilecek. Yani A gezegeni bizim 2016 yılındaki halimizi görecek. Bu olayıda anladıysanız bizden 500 ışık yılı uzakta olduğu bilinen gök cisimleri var. Yani bizden çıkan ışınlar o gök cismine ulaşması için 500 yıl geçmesi gerek. Yani o gök cisminde birileri varsa, bizden gelen ışınları alabilecek araçlara sahip iseler Dünya'nın 500 yıl önceki halini yani 1516 yılını görecekler. İnsanın biraz anlayabilmesi zor değil mi?

İşte uzay böyle bir yer. İnsanın anlaması güç olayları yaşandığı, çok büyük bir boşluk. Evrenin ne kadar büyük olduğunu da öğrenmek için "Evrenin Büyüklüğü" yazımı okuyabilirsiniz. Bu yazımla inşAllah anlatmak istediğimi siz okuyucularımıza anlatabilmişimdir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder