7 Şubat 2016 Pazar

DÜNYA'NIN KARDEŞİ: VENÜS (ÇOBAN YILDIZI)

Bazen gün batımından sonra, bazen gün doğumundan önce görülen halk arasında Çoban Yıldızı, Zühre veya Çolpan olarak bilinen gök cismi aslında Venüs gezegenidir. İnsanların gördüğü aslında bir gezegendir. Büyüklüğü açısından Dünya ile benzerlik gösterdiğinden Dünya ile kardeş gezegen veya dünyanın ikizi olarak da bilinmektedir. Gökyüzünde Güneş'e yakın konumda bulunduğundan ve yörüngesi Dünya'nınkine göre Güneş'e daha yakın olduğundan yeryüzünden sadece Güneş doğmadan önce veya battıktan sonra görülebilir. Bu yüzden Venüs Akşam Yıldızı, Sabah Yıldızı veya Tan Yıldızı olarak da isimlendirilir. Bir diğer adı da 'Çoban yıldızı'dır. Görülebildiği zamanlar, gökyüzündeki en parlak cisim olarak dikkat çeker.


Venüs ve Dünya

Venüs'ü diğer gezegenlerden ayıran bir özellik kendi ekseni etrafında dönerken Güneş Sistemindeki diğer gezegenlerin aksi bir yol izler. Venüs gökyüzünde Güneş, Ay'dan sonra görülen en parlak gök cismidir. Venüs yere en yakın konumda iken dünyaya dönük yüzünün tümüyle karanlıkta kalması, aydınlanan yüzünün tamamının görülebildiği 'dolun' evresinde ise, en uzak dolayısıyla en küçük görünür boyutta olması nedeniyle yeterince parlak değildir. Gezegenin gözlemciye en fazla ışık gönderebildiği konumu, görünür aydınlık yüzeyin en fazla olduğu % 30 aydınlık (hilal ile yarım evre arası) evresidir.


VENÜS'ÜN GÜNEŞ GEÇİŞLERİ

Venüs'ün geçişi, Güneş diski üzerinde küçük bir siyah beneğin ilerlemesi şeklinde izlenir ve en fazla 7 saat kadar sürer. Venüs'ün Güneş önünden geçişini aşağıdaki linkten izleyebilir siniz.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder