5 Şubat 2016 Cuma

YILDIZLARI VE GEZEGENLERİ GÖKYÜZÜNDE NASIL AYIRT EDEBİLİRİZ?

Gece gökyüzüne baktığımızda çok fazla parlayan cisim görürüz. Bazıları çok parlak, bazıları ise düşük parlaklığıyla bizlere görülürler. Bizler gökyüzüne baktığımızda sadece yıldızları görmeyiz. Yıldızlar ile birlikte gezegenleri de görürüz. Ama gezegenler de bizlere birer yıldız gibi yani parlak birer nokta gibi görülür. 

Peki burada şu soruyu soralım. Yıldız ile gezegenleri gökyüzünde nasıl ayırt edebiliriz? Bu soruyu şu şekilde açıklayalım. Yıldızlar bize gezegenlerden çok ama çok uzaktalar. Alpha Centauri 4.3 ışık yılı, yani yaklaşık 40 trilyon km uzaklığı ile güneş sistemimize en yakın yıldız sistemidir. İşte yıldızlar böyle muazzam uzaktadırlar. Bu uzaklıktan dolayı yıldızın ışığı bizim gözümüze gelmesi için dünya atmosferinde geçmesi gerek. Yıldızın ışığı atmosfere girdiği an kırılmaya başlar. Yani yıldızın ışığı atmosfere gelene kadar düz bir hat izlerken, atmosfere girdiği anda ziğ zaklar çizerek gözümüze ulaşır. Biz bu ışık kırılmasını yıldızın yanıp sönüyormuş gibi (göz kırması) görürüz. Yıldız ufka yakın yerde ise yıldızın ışığı daha fazla titrer. Bunu sebebi ise, ışık gözümüze gelene kadar kadar atmosferde daha uzun yol kateder.


                                                                                                                                                                                                                                                                              Gezegenlere baktığımızda ise dünyaya yıldızlardan daha yıkın konumdadırlar. Bu yüzden bize gönderdikleri ışıklar çok daha yoğun ve fazladır. Bu nedenle atmosferden girerken kırılmaya uğrar ama bizim fark edebileceğimiz derecede olmaz. Bu yüzden gezegenleri çok daha parlak ve sabit birer ışık olarak görürüz.

O halde yıldızlar ve gezenleri ayırt ederken şu farka bakacağız. Gökyüzüne baktığımızda parlayan cisim yanıp sönüyormuş gibi ışıldıyorsa bu yıldızdır. Eğer baktığımız cisim parlak ve sabit bir ışık gibi yani ışıldamıyor ise bu gezegendir.                                         

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder