3 Şubat 2016 Çarşamba

IŞIK YILI

Galaksiler ve yıldızlar arasındaki mesafeleri ölçmek gerektiğinde dünyadaki ölçü birimlerimizi kullanmamız anlamsız hale gelir. Çünkü, dünyadan ayrılıp evrene çıktığımızda yıldızlar arası ve galaksiler arası mesafeleri ölçmek çoğu zaman insan algı sınırlarını zorlayacak mesafeler ortaya çıkarır. 

İşte bilim insanları bu sorunu ortadan kaldırmak için ışık yılı tabirini kullanırlar. İlk önce ışık yılını söylemeden ışığın hızından bahsedelim. Işığın hızı saniyede 300.000.000 km'dir. Şaşırdınız mı? :) Evet ışık bir saniyede 300 bin  km yol yapar. Işık yılı ise adından da anlaşılacağı gibi, ışığın bir yılda katettiği mesafeyi ifade eder. Işık bir yılda yaklaşık 9.5 trilyon km yol kateder. Bu çılgın bir şey. Mesafeler o kadar uzak ki kavramak neredeyse imkansız. 

Örneğin, M13 yıldız kümesi dünyadan 25.000 ışık yılı uzaklıktadır. Işık bir yılda yaklaşık 9.5 trilyon km yol yaptığına göre, M13 yıldız kümesi bizden yaklaşık olarak 250 kentrilyon mesefede yer alır. Bilim insanları 250 kentrilyonu bol sıfırla yazmak yerine 25.000 ışık yılı ifadesini kullanırlar. Bu da kolaylık sağlar. 

Yine dünyaya güneşten sonra en yakın yıldız olan Proxima Centauri 4.2 ışık yılı uzaktadadır. Dünyanın da içinde bulunduğu Samanyolu Galaksisi'ne en yakın galaksi olan Andromeda Galaksisi, bize 2.500.000 ışık yılı uzaktadır. İşte böyle muazzam uzaklıkların olduğu evrende çok, çok, çok küçük bir yer işgal ediyor dünyamız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder