12 Şubat 2016 Cuma

KIZIL GEZEGEN MARS

Mars, Güneş Sistemi'nde Merkür'den sonra ikinci en küçük ve Dünya'dan sonra dördüncü sırada bulunan gezegendir. Yeryüzündeki yangın demiroksitten dolayı kırmızımsı bir görünüme sahiptir. Bu yüzden "Kızıl Gezegen" adını almıştır. Mars'ı Dünya ile karşılaştırdığımızda büyüklüğü Dünya'nın %53'ü kadardır. Kütlesi ise %11 kadardır. Mars'ın arazisi kuzey ve güney yarım kürelerde farklılık gösterir. Kuzey yarım küresi düz arazilere sahip iken güney yarım küre kraterlerle ve dağlık alanlar ile doludur.

Valles Marineris 

Marinesi Vadisi adı verilen kanyon Güneş Sistemi'ndeki en büyük kanyondur. Bu devasa kanyon 4.000 km uzunluğunda, 200 km genişliğinde ve 7 km derinliğiyle Mars'ın en büyük yeryüzü şeklidir. Dünya'daki en büyük kanyon 446 km uzunluğunda ve yaklaşık 2 km uzunluğundadır. 


Valles Marineris










Olympus Moons

Olimpos Dağı Güneş Sistemi'nde bilinen en yüksek dağdır. Dünya'nın en yüksek dağı olan Everest'ten 3 kat daha yüksektir. Olimpos Dağı'nın yüksekliği 27 km, taban genişliği ise yaklaşık 550 km'dir. Dağ sonmuş bir volkanik dağdır. en son 10-20 milyon yıl önce püskürdüğü düşünülmektedir. 

Olimpos Dağı


Kutup Bölgeleri

Dünya'dakine benzer Mars'ta da kutup bölgelerinde donmuş buzullar bulunmaktadır. Ama Dünya'daki gibi su temelli değil, karbondioksit içerir. Mars, Güneş’e yakınlaştıkça güney yarım küresi ısınır ve kutup buzulları karbondioksit buharlaştıkça yok olur. Kış mevsiminde buharlaşan CO2 yüzeye kar olarak düşer ve kutup buzulları eski büyüklüğüne geri döner. 

Kraterler

Kızıl Gezegen’deki kraterlerin çoğu yüksek araziler olarak adlandırılan güney yarım küreyi kaplar. Kuzey yarım kürede ise kraterler, rüzgar erozyonu ve yakın geçmişteki volkanik hareketler neticesinde aşınmıştır. Hellas Planitia, Mars’ta bulunan en derin noktadır. 8 km derinliğindedir. "İkiz kraterler" Mars’ın Thaumasia Planum bölgesindeki Güneş Sistemi’nin en büyük kanyonu olan Valles Marineris’in güneyinde yer almaktadır. Kraterler aynı zamanda yüzey altındaki su hakkında da bilgi vermektedir.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder